ZIMA 2016 – program animacije i rekreacije

PROGRAM ANIMACIJE I REKREACIJE MLADIH NA SKIJAŠKOM KAMPU KOPAONIK

Zajednički boravak grupe mladih osoba na Kopaoniku podrazumeva relativno stabilan i planski raspored događaja, kako bi program skijanja, edukacije, rekreacije i animacije mogao da se u potpunosti realizuje. Dnevni raspored je predstavljen osmodnevnim programom za svaki pojedinačni dan u toku boravka mladih na kampu, a da pri tome učesnici dožive najlepše trenutke na skijaškom kampu sa svojim vrsnjacima. Program na skijaškom kampu bi trebalo da se predstavi u osnovnim dnevnim aktivnosima koje su vezana za vreme i satnicu u toku jednog skijaškog dana. Grupa mladih na skijaškom kampu su podeljena u tri divizije: počenu, srednju i naprednu, samo u toku skijanja i ski instrukcije, a sve ostale akivnosti rade zajedno.

PRIMER DNEVNE ŠEME PROGRAMA:

   07.45 – pozdrav suncu (jutarnje razgibavanje),

   08.00 – doručak,

   08.30 – igra za zagrevanje, odlazak do skijašnice i preuzimanje opreme, izlaak na ski staze,

   09.00 – 16.00 – programirana ski instrukcija, rekreacija i animacija,

   17.00 – 19.30 – ručak/večera, odmor, rekreacija na otvorenom i/ili aktivnosti u zatvorenom prostoru,

   20.00 – 21.30 – večernji zabavni program,

   21.30 – 22.00 – slobodne aktivnosti.

 

   POZDRAV SUNCU (07.45–8.00): (vežbe oblikovanja) je prva zajednička aktivnost, gde osim vežbanja prikupljamo važne informacije od kampera, gde se vrše eventualne korekcije dnevnog plana aktivnosti. Upražnjavaju se vežbe razgibavanja i rastezanja, sa posebnim akcentom na zagrevanje kičmenog stuba i kolena kao najopterećenijih u programu dnevnih aktivnosti. Dodatno razgibavanje za vratni deo, rameni i karlični pojas. Vežbe aplicirati: pojedinačno, u paru ili uz pomoć određenih rekvizita (kanap, štap, lopta ili sl.)

Jutarnje vežbanje počinje uvek na istom mestu u isto vreme, ili se uvek polazi sa istog mesta, pa se ide novim pravcem, i na taj nacin održava tenzija i podstiče tačan dolazak na vreme!

VAŽNO: U grupi se formira takav odnos da se oficijalni vođa prema učesnicima ophodi kao prema ”odraslim osobama”, a ne kao “roditelj” prema “deci”. Poštujući njihove sposobnosti i uvažavajuci slabosti, uspostavlja se odnos u kome se dobija očekivano: pun doprinos pojedinca “za” ono za šta se grupa formirala!

   IGRE ZAGREVANJA (08.30–9.00): Ovaj period od pola sata služi da bi se razmrdali i opustili pred časove skijanja. Veoma su važne u pogledu same pripreme organizma za veliki napor, ako da se ne smeju izostaviti. Pre svakog preuzimanja opreme za skijanje, organizam se može zagrejati zanimljivim igrama gde mlade osobe učesvuju kao pojedinac u grupi ili više grupa se međusobno takmiči u određenim fizičkim akivnostima. Primeri: 1.dan: šetnja upoznavanja Kopaonika, 2.dan: tradicionalne igre, 3.dan: igre bez granica, 4.dan: igre memorije, brza brzina–vesta vestina, 5dan: čoveče ne ljuti se, vežbaj, 6.dan: pantomime, asocijacije, opa!, izbacivanje iz ravnoteze, 7.dan: igre preciznosti, 8.dan: trke saljivih kolona, bezi od mene,

 

   PROGRAMIRANA SKI INSRUKCIJA (09.00–16.00): Najvažniji deo skijaškog kampa na Kopaoniku jer zbog ovog dela dana smo svi tu. Ovaj deo vode dva školovana insrukora, profesori spora i fizičkog vaspianja. Njihova odluka o mladom skijašu, osobi koja uči, nadograđuje ili usavršava skijanje na ski sazama je neoboriva kao i njihova dužnost da bezednost mladih skijaša bude na prvom mestu ‼ Mesta za grešku insrukora ili učenika u toku ski instrukcije nema.

   Svi učenici su podeljeni u tri grupe (počenu, srednju i naprednu), koje određuje ski insrukor prvog dana u zavisnosti od nivoa znanja i umeća mlade osobe na skijama. Termini za časove skijanja su podeljeni takođe u tri grupe i strogo se poštuju zbog same organizacije časa i zbog bezbednosti učenika.

   Obavezna oprema koja se uvek nosi na skijanje je: topla pododeća, helanke, čarape, skijaške panalone i jakna, rukavice, kapa, naočari za skijanje, krema, voda u maloj flašici.

   Ostalu skijašku opremu (skije, štapove, pancerice i ski kacigu) mladi skijaši nose od kuće ili je, ukoliko je nemaju, na dan dolaska, iznajmljuju na planini Kopaonik.

   Časovi su usmereni tako da prate nivo znanja, umeća i napredka svakog ponaosob mladog skijaša. Kreću se od najjednostavnijeg ka komplikovanijeg kretanja sa skijama, od najlakšeg do najtežeg individualnog nivoa skijanja.

   Za ovo vreme od 09h do 16h će se smenjvati grupe skijaša, tako da će svakoj grupi pripasti dovoljno vremena za skijanje, odmor, kao i to da će po dogovoru biti jedan veliki odmor u trajanju od pola sata za okrepljenje i užinu. U tom periodu svi skijaši zajedno sa vodičima, instrukorima i pratiocima grupe su na istom i toplom mestu.

   REKREACIJA NA OVORENOM i/ili AKIVNOSI U ZAVORENOM PROSORU (18.30): Svaka sportska aktivnost ima striktno definisana pravila, sem u rekreaciji !! Kada se pojedina igra koristi u zabavne svrhe, moguce je izvršiti korekciju pravila da bi oni, koji učestvuju u igri, mogli da imaju realnu šansu da budu uspešni u nadigravanju. U rekreaciji se odredjena sportska ili animacijska igra adaptira prema broju igrača, njihovom zanju, veštini, godinama, polu, psihofizickoj pripremljenosti. U rekreaciji se igra prilagodjava igračima, dok je u sportu potpuno suprotno. Zajednički elemenat za sve sportske igre je LOPTA. U sportskoj igri su važne: brzina, snaga, gipkost, okretnost, ali bez veštine i lukavstva pojedinca i čitave ekipe nema nadigravanja i stvaranja pravih šansi. U svojoj sustini sportska igra egzistira na stvaralaštvu igrača, kreacija igrača je bitna kao i funkcionisanje ekipe.

   Ukoliko je posle popodnevnog odmora napolju temperature pogodna realizovaće se sledeće aktivnosti: orijentaciona zabavna igra, kliskanje, kesanje, pretrčavanje, trka tronoga, gde ja stadoh ti produži, fudbal na snegu, penali, štafete, kuglanje, lopta na kanapu, big foot, lov u sumi, pecaros i ribice, macka i mis, nadvlačenje konopa, …. Ukoliko je hladno i ima padavina slede aktivnosi u zavorenom prostoru (edukacija, kvizovi, pregled dnevnih video zapisa toga dana, drušvene igre, međusobni razgovori…),

   VEČERNJI ZABAVNI PROGRAM (20.00): Vecernja animacija (program) se realizuje posle večere u hotelu. Ima zadatak da nas opusti, nasmeje i zabavi, posle skijaško-sportskog dana. Deli se na 5 osnovnih delova koji će biti sastavni delovi svih večernjih događaja: muzika, igre, zabava, kvizovi znanja i performansi (maskenbal, revije frizura, predstave …). Učesće u večernjem programu nije obavezno, ali je poželjno!

   Uloga animatora je da inicira događanja u kojima će svako od učesnika moći da pronađe sebe i da da svoj doprios ukupnoj atmosferi. Iako je animator osoba koja pokreće, inicira, predlaže, nije dobro ako prevlada nametanje sopstvene ličnosti. Pogotovo ako to postane eksponiranje sopstvenih glumačkih, fizičkih ili bilo kakvih drugih sposobnosti animatora.

   Cilj nam je opuštanje, osecaj sigurnosti, radosti postojanja, da dožive radost igranja i takmičenja, kada igra i samo takmičenje za trenutak sama sebi postane cilj. Kroz prirodu događaja uživaju u sopstvenim moćima, da dožive samopotvrđivane kroz uspešnost u nekoj od aktivnosti koju smo pokrenuli.

   Igre i večernji događaji su aplicirane u okviru već dobro poznatih trdicionalnih programa koji već traju nekoliko decenija i sama iskustva u radu sa mladim osobama na zimovanjima. Ovde se nude društvene igre i događaji kao oblik druženja-komuniciranja-nagradjivanja-ispoljavanje ličnosti mlade osobe. Pojedine igre mogu da prerastu i u takmičenje što bi trebalo pažljivo proceniti, zbog mogucih deformiteta prilikom procenjivanja pobednika. Program je namenjen druženju i zabavi, a ne sukobljavanju. Predlog programa za mlade učesnike:

  1. veče: Pokaži šta znaš ili Talent Show (gluma, pesma, igra, skeč,… pojedinačno, u parovima, grupno, …)
  2. veče: Plesno veče (plesni parovi, različiti ritmovi i brzine plesa)
  3. veče: Revija frizura ili Šiz-Friz (biramo: najluđu, najblesaviju, najšarmantniju, najšmekerica, najelegantniju, naj-naj frizuru…)
  4. veče: Igre bez granica (2 ekipe, podeljene po polu, momci protiv devojaka, razne igre snalaženja, brzine, dovitljivosti i umeća)
  5. veče: Vece koreografija i okretnih igara (koreografije i muzika)
  6. veče: Maskenbal (biramo najmasku Kopaonika)
  7. veče: Karaoke vece (biramo najbolju otpevanu pesmu, biram pesmu uz koju cu da djuskam, skacem, plesem. Biram partnera, momci biraju, devojčice biraju za ples)

   Prijavljivanje kod animatora ili preko recepcije na oređenoj listi. Može i na posebnoj listi “pojavili smo se i želimo da učestvujemo”.

   Suđenje po defiisanim pravilima, ako je izvodljivo animator, ili sami takmičari biraju jačinom aplauza ponaosob, ili sami takmicari prijavljuju rezultat.

   Proglašenje pobednika i dodela nagrada koja je najavljena se deli na licu mesta.