Naša načela

SAMOPOUZDANJE – Uključuje pozitivno vrednovanje sebe i verovanje u sopstvene sposobnosti, utiče na sva relevantna ponašanja (suzdžanost, poverenje u ljude, asertivnost i sl.) Često se verbalizuje do određene mere (osoba iskazuje da je dobra u nečemu) ili kao verovanje u opštu dobrotu i sposobnost. Na samopouzdanje značajno utiče podsticanje okoline i uticaj drugih.

SAMOKONTROLA – Sposobnost uspešne kontrole sopstvenih nagonskih impulsa, afekata i strasti. Razvijena samokontrola. predstavlja znak snage ega i odliku zrele ličnosti.

POŠTOVANJE – pozitivna odlika ponašanja prema osobama ili pojavama kao što su nacija ili vera.

Poštovanje može biti specifičan osećaj s obzirom na nečije kvalitete ili ugled. (npr. “Imam veliko poštovanje prema radu te osobe.” ) To može biti i ponašanje u skladu s određenom etikom poštovanja. Bezobzirno i grubo ponašanje obično se smatra, da ukazuju na nedostatak poštovanja i iskazivanja časti. Specifična etika poštovanja je od temeljne važnosti za različite kulture. Poštovanje tredicije i legitimne vlasti identificirao je Jonathan Haidt, profesor na Sveučilištu “New York Stern School of Business”, kao jedno od pet temeljnih moralnih vrijednosti, koje dijele u većoj ili manjoj mjeri različita društva i pojedinci.

Poštovanje se može dati i primiti. U zavisnosti od kulturnog okvira, poštovanje se može zaslužiti, obično tokom vremena. Pozdrav je kratak ritual, koji izražavaju poštovanje, prijateljstvo ili dobre želje pri sastanku ili rastanku. Viteštvo, prema nekim definicijama, sadrži spoljni oblik poštovanja. Autoritet je društveni odnos, koji opisuje preterano poštovanje autoriteta vlasti. Ponos je osećaj velikog zadovoljstva samim sobom, te poštovanje samog sebe u “celini”.

Poštovanje se ne treba mešati sa tolerancijom, jer tolerancija ne znači nužno podređenost nečijim kvalitetama, ali znači tretiranje drugih kao jednake nama. Suprotnost od poštovanja je nepoštovanje. Pijetet je poseban oblik poštovanja.

OPŠTA FIZIČKA PRIPREMLJENOST – je generalno stanje zdravlja i dobrostanja, a usmerenije znači sposobnost – mogućnost da se rade različiti aspekti sporta ili profesija. Fizička pripremljenost se generalno postiže kroz pravilnu ishranu, različite fizičke aktivnosti, vežbe i odmor. To su sposobnosti koje se odnose na sposobnost izvođenja zadatih fizičkih aktivnosti.

Pre industrijske revolucije pripremljenost je označavala da mogućnost da može da se pregura dan bez prevelikog umora. Danas kada je uglavnom sve automatizovano, nastupile su promene u stilu života tako da je danas fizička pripremljenost mera sposobnosti tela da funkcioniše efikasno i efektivno na poslu, slobodnom vremenu, da bude zdravo da može da se odupre bolestima vezanim za nedostatak kiseonika, i da može da se nosi sa vanrednim situacijama.

KOORDINACIJA TELA – harmonično funkcionisanje delova celine koje daje efektivne rezultate.  U ovom slučaju hraoničan rad delova tela u raynim kretanjima.

GIPKOST – Sposobnost delova tela da imaju veliku amplitude pokreta.

AKROBATIKA – izvođenje neuobičajenih kretanja u održavanju ravnoteže, spretnosti i motoričkoj koordinaciji.

OBLIKOVANJE TELA – predstavlja tendenciozne promene fizičkog izgleda tela uz pomoć raznih vežbi.

VEŠTINA BORENJA – sposobnost sagledavanja, donošenja odluka i reagovanja u skladu sa situaciom. Ovladavanje borilačkim tehnikama.